Narsistinen vanhempi
Narsismi on ylisukupolvisesti siirtyvä ilmiö ja ominaisuus. Tämä kuulostaa karmaisevalta ja pistää miettimään omia vanhempia ja vanhemmuutta yleensä.
Narsistinen vanhempi saa pahimmillaan valtavaa tuhoa aikaan lapsensa psyykeen. Siitä toipuminen voi olla pitkä tie, mutta mahdollinen. Ensimmäinen askel on asian tunnistaminen.
Mistä narsistisen vanhemman tunnistaa?
Narsistisille henkilöille tunnusomaisia piirteitä ovat mm. itsekeskeisyys, oman edun tavoittelu, kateus, muiden ihmisten hyväksikäyttö ja alistaminen. Sama kaava toteutuu narsistivanhemman käytöksessä lastaan kohtaan.
Lapsen näkökulmasta vanhempi on raaka ja ennakoimaton, mutta lapsella on vaihtoehdot vähissä, sillä huonokin hoivaaja on hänelle aina tärkein.
Mitä narsistinen vanhempi aiheuttaa?
Narsistisen vanhemman vaikutuksen alla oleminen imeväisestä täysi-ikäisyyteen saakka on karu taival. Tyypillisesti lapselle rakentuu ristiriitainen kiintymyssuhdemalli, josta on suurta haittaa henkilön omassa aikuisuudessa ja ihmissuhteissa. Riippuen vanhemman käyttämän väkivallan luonteesta ja määrästä henkiset vauriot voivat olla hyvinkin vakavia.
Miten narsistisen vanhemman kanssa pitää toimia?
Kasvuvaiheessa olevalla lapsella ei valinnanvaraa ole. Varttuneempana omaan eheytymiseen kannattaa panostaa heti, kun se vain on mahdollista. Vanhemman vaikutuksesta irtautuminen mahdollisimman pian, kun omat siivet kantavat, antaa ilmatilaa toipumiseen. Sen jälkeen on rajojen asettamisen aika, sillä stressitilan jatkuminen on tuhoisaa.
Mitä kannattaa huomioida jatkossa?
Terapeuttinen apu voi olla tarpeen. Oman autonomian puitteissa voi olla parasta jäädyttää välit kokonaan vanhempaan, sillä hänen manipulointinsa ulottuvuus on rajatonta ja pysyvää, mikäli sille antaa sijaa. Kannattaa miettiä tarkasti, haluaako pitää yhteyttä vain velvollisuudesta vai vihdoin satsata omaan hyvinvointiin. Välien katkaisu voi tuntua kipeältä, mutta se voi pelastaa oman elämäsi.