top of page
Image by Priscilla Du Preez

Narsistinen ystävä

Narsistinen epidemia on niin laajalle levinnyt, että jokaisen aikuisikäisen suomalaisen ystäväpiirissä vaikuttaa narsisti.
Eikö olekin tuttua, että jokin heistä on egoistinen, materiaan hullaantunut, yksipuolisesti palveluksia pyytävä ja omaa etuaan ajava jyrääjä?
Ystävästä ei vain kovin helposti kehtaa antaa negatiivista lausuntoa, koska he ovat niin tärkeitä. Mutta kuiviin imetty olo vaivaa usein.

Mistä narsistisen ystävän tunnistaa?

Nainen ja ystävä

Narsistinen ystävä operoi hänkin omaa narsistista agendaansa. Aitoa ystävyyttä suhteessa on ainoastaan uhrin puolelta. Suhteessa täyttyvät hyväksikäytön, hyödyntämisen ja narsistin omien tarpeiden tyydyttämisen vaatimukset. Narsistinen ystävä vaatii itsensä ylistämistä ja tukemista - hän on jatkuvana keskipisteenä. Mikäli uhrilla olisi jotain tärkeää keskusteltavaa tai tuen tarvetta, se kuitataan kädenheilautuksella. Hän saattaa olla jopa kateellinen uhrille, eikä näe lainkaan oman käytöksensä haastavuutta.

Miten narsistisen ystävän kanssa voi toimia?

Narsistille tulisi aina asettaa rajat, sillä hän kävelee aina sellaisen henkilön yli, joka on liian myöntyväinen tai pompoteltavissa. Eli omien rajojen vahvistaminen on välttämätöntä. Hänelle voi toki koittaa antaa palautetta tai ottaa puheeksi suhteen epätasapainon, mutta silloin kannattaa varautua loukkaantumiseen tai kaasuvalotukseen. On hyvä miettiä, mitä itse saa suhteesta ja onko se jatkamisen arvoinen.

Miesystävykset
Naisystävykset

Miten narsistisesta ystävästä voi irtautua?

Toksinen ihmissuhde ei tee hyvää. Usein sitä jatketaan vain velvollisuudentunnosta tai siksi, ettei ole rohkeutta ottaa epäkohtia puheeksi.  Jos narsistinen ystävä tuottaa teoillaan ja asenteellaan jatkuvasti mielipahaa, on syytä vakavasti pohtia, onko suhteen jatkaminen järkevää. Vaihtoehtoina ovat hiljainen vetäytyminen ja yhteydenpidon hiivuttaminen tai rohkeuden kerääminen suoran palautteen antamiseksi.

Mitä kannattaa huomioida jatkossa?

Narsistiset toimintamallit tuottavat kohdehenkilölleen aina uusia stressihormoniryöppyjä, jotka vaikuttavat suoraan terveyteen. Stressi sairastuttaa.  On siis viisas päätös pysytellä erossa tai jopa katkaista toksiset ihmissuhteet. Uusiin ihmisiin tutustuessa kannattaa olla tarkkana henkilön kuuntelutaitojen, empatian ja  avuliaisuuden osalta sekä miten he kommunikoivat eri tilanteissa. Paha aavistus on yleensä totta ja siihen kannattaa luottaa.

Vakava mies
bottom of page