top of page
Image by Lauren Rader

Narsistinen puoliso

Rakastava puoliso ja tasapainoinen, arvostava parisuhde on jokaisen ihmisen toive ja oikeus. Oikeaa ihmistä ei ole myöskään helppo löytää. Alkava suhde saattaa siksi vaikuttaa suorastaan napakympiltä.

Mutta onnen tunne karisee, kun puolisoehdokas paljastuukin narsistiseksi.

Nainen näyttää nyrkkiä

Mistä narsistipuolison tunnistaa?

Narsistinen puoliso on erittäin taitava peittämään todellisen luonteensa. Syynä siihen on hänen agendansa, eli saada manipulointinsa kohde mahdollisimman nopeasti koukutettua ja hyödynnettäväksi. Prosessi on selkeä: rakkauspommitus, alistaminen ja hylkääminen (myös henkinen). Tämän jälkeen uhri on jo riippuvuussuhteessa narsistiin, ellei ole kyennyt pitämään rajojaan alusta saakka.

Mitä narsistipuolison kohteena oleminen aiheuttaa? 

Narsisti käyttää laajaa henkisen väkivallan skaalaa nujertaaksen uhrinsa, ja pahemmassa tapauksessa fyysistä väkivaltaa. Nämä traumatisoivat uhria voimakkaasti.  Väkivallan kestosta riippuu, kuinka syvät vaikutukset uhri saa. Psyyken vauriot voivat olla moninaiset, itsetunto romahtaa, ihmissuhteet kadota, työkyky heiketä ja autoimmuunisairaus puhjeta.

Nainen itkee nurkassa
Köysi puun ympärillä

Miten narsistipuolisosta voi irtautua?

Irtautumista pohtiessaan uhria hämmentää se, että narsisti on jo itse saattanut hylätä hänet useasti, kun suhde on edennyt tyypillisin on-off -vaihein (väkivallan kierre).

Mutta narsistiahan ei niin vain lopullisesti jätetä. Irtautuminen kannattaa suunnitella huolella ja mieluusti salassa. Fyysisen eron jälkeen ehdoton No Contact on usein ainoa mahdollisuus etääntyä.

Mitä kannattaa huomioida jatkossa?

Narsistisen puolison kohtelu  jättää syvät traumat ja post-traumaattiset stressireaktiot uhrille. Sen vuoksi on erityisen tärkeää, että uhri ei aloita uutta suhdetta, ennen kuin hän on eheyttänyt itseään sisäisesti ja vahvistanut rajojaan. Muussa tapauksessa on suuri riski sille, että henkilö joutuu uudelleen narsistisen henkilön kohteeksi. Missään tapauksessa ei pidä hakea lohtua tai laastarointia uudesta suhteesta.

Ruusukimppu

Lue lisää narsistipuoliso-sivuilta.

Narsistipuoliso-logo
Narsistin maski
bottom of page